Geschiedenis van het gebouw

1705
Humbert Olivet

In 1705 bouwde Humber Olivet, een stratenmaker, een groot en mooi huis tegenover de Chapelle-Royale. Hij woonde daar met zijn vrouw, zes kinderen, drie bedienden en talrijke dieren. Na de dood van Humbert Olivet nam Noël Olivet de bestratingsactiviteiten en het huis van zijn vader over. Het bleef een familiehuis tot aan zijn dood.

1782
Herberg Bodenghien

De erfgenamen van Noël Oliv verkochten het huis in 1782 aan Josse Bodenghien en zijn vrouw Catherine Ghignet. Enkele jaren later gaven Josse en Catherine het huis aan hun zoon om er een herberg van te maken. Petit Waterloo, nu het centrum van Waterloo, was een verbindingspunt tussen Genappe en Brussel. Daardoor verwelkomde de Bodenghien Inn gedurende verschillende decennia vele reizigers die halt hielden om uit te rusten en hun paarden met kolen op te frissen.

25 juni 1791
Een haast koninklijk bezoek

Toen Louis XVIII, de toekomstige koning van Frankrijk, tijdens de revolutie zijn land ontvluchtte, stopte hij in de herberg van Bondenghien voor een verfrissing. Ondanks zijn rijk versierde bemanning stopte hij in Waterloo alvorens zich bij zijn broer Lodewijk XVI, koning van Frankrijk, te voegen, wiens vluchtpoging bij Varennes mislukte.

1815
Hertog Wellington's laatste hoofdkwartier

Vóór de Slag bij Waterloo herbergde deze residentie verschillende generale stafleden zoals die van de Prins van Cobourg, Prins Frederik van Oranje en tenslotte de Republikeinse Generaal Lefebvre, winnaar van de Slag bij Mont-Saint-Jean in 1794. Tijdens de Slag bij Waterloo was de Bodenghien Herberg, het belangrijkste gebouw in het dorp op dat moment, gereserveerd voor de hertog van Wellington, bevelhebber van de geallieerde legers. Het was hier dat de hertog zijn overwinningsrapport schreef aan de Britse regering. Het is gedateerd Waterloo, 19 juni 1815. 

1815
Waterloo, een toeristische vlakte

De eerste toeristen kwamen kort na de slag. De eersten waren de soldaten, vaak met hun gezinnen, die de plaatsen kwamen bezichtigen waar zij hadden gevochten. Enkele beroemdheden, zoals de Engelse schrijver Walter Scott, bezoeken de herberg ook. Daarna komen de toeristen die de vlakte willen bezoeken waar de hertog van Wellington Napoleon versloeg. 

Bovendien is Waterloo een stopplaats op de route van de Grote Ronde van Europa, zodat de plaats ook veel bezoekers trekt. De Bodenghien Inn was in zijn hoogtijdagen!

1832
De Bodenghien Herberg, een onzekere toekomst

De inauguratie van het kanaal Brussel-Charleroi in 1832 leidde onvermijdelijk tot het einde van het steenkooltransport over de weg. Reizigers waren een belangrijke klantenkring voor de herberg.  De erfgenamen van Antoine en Catherine Bodenghien zagen de toekomst van de herberg onzeker en besloten ze te verkopen aan Casimir Arnould, die het gebouw vervolgens in 1936 verkocht aan Emmanuel de Becquevort.

1836
Het postkantoor

Emmanuel de Bequevort gaf een nieuwe activiteit aan het huis: een posthuis in 1836.

Het koninklijk besluit bepaalde dat 8 trekpaarden en 2 bidets moesten worden gehouden in het relais, dat onder de verantwoordelijkheid van Sir de Bequevort werd geplaatst.  Deze laatste beheerde zijn estafette goed en het werd een estafette van de derde klasse in 1841 met "3 postilions, 1 fitter in default, 12 paarden en 1 bidet". Hij werd later burgemeester van Waterloo tussen 1848 en 1850.

De komst van de spoorweg maakte echter een einde aan het postvervoer te paard en Emmanuel de Bequevort ging in Frankrijk wonen en verkocht het huis in 1850 aan graaf Ferdinand de Meuus.

1889
Het grote huis is verdeeld

In 1889 stierven de eigenaars Angélique Dechamps en haar echtgenoot Charles Decroeck en lieten geen directe nakomelingen na. Hun erfgenamen besloten het huis te koop te zetten. Om de verkoop te vergemakkelijken, werd het huis in 7 kavels verdeeld. Sommige werden omgebouwd tot slagerij, terwijl andere, zoals de nrs. 145, 147 en 149, hun oorspronkelijke uiterlijk behielden.

1889
Wellington's Hoofdkwartier café

Op het moment van de verkoop kocht Justinien Pieterhons nr. 147 en besloot te profiteren van de toeristengekte. Hij creëerde een café op de benedenverdieping en richtte de eerste verdieping in met wapens en verklarende borden in het Engels. Enkele jaren later besloot Justinianus de stallen af te breken om er een feestzaal met Art Nouveau-elementen van te maken. In 1930 werd dit de bioscoop Familia. Het museum en het kleine café waren zeer succesvol. Maar na de Tweede Wereldoorlog veranderden de burgers hun gewoonten. Hierdoor daalde het aantal klanten in de cafés aanzienlijk. Deze was in een trieste staat en moest worden verkocht aan een oliemaatschappij die het gebouw wilde slopen om er een benzinepomp van te maken!

1954
De geboorte van het Wellington Museum

Voor graaf Jacques-Henri Pirenne was het ondenkbaar om een plaats vol geschiedenis te vernielen om er een benzinepomp te bouwen. Daarom ging hij op campagne om de inwoners van Waterloo, waaronder burgemeester Jule Descampe, te overtuigen van het belang van het behoud ervan, en dit had succes. Op 29 oktober 1954 werd de VZW "Les amis du Musée Wellington" geboren! Jacques-Henri Pirenne, Jules Descampe, Robert Cluyse en Fernand Pieterhons waren de stichtende leden. Vervolgens besloot de gemeente Waterloo de andere percelen, te weten de nummers 145, 147 en 149, te kopen. In de loop der jaren heeft het Wellingtonmuseum talrijke collecties over de Slag bij Waterloo verworven

1954
ABBA in het Wellington Museum

In 1974 bezorgde de groep ABBA Zweden zijn eerste Eurovisie-overwinning met het lied Waterloo. Op 18 mei van dat jaar had het Wellington Museum het geluk deze wereldberoemde groep te mogen verwelkomen! Uitgenodigd voor het Belgische programma "Chanson à la carte" van André Torrent, heeft de Zweedse groep van de gelegenheid gebruik gemaakt om Waterloo te bezoeken!

Onderweg bezochten ze ons museum en maakten van de gelegenheid gebruik om ons gastenboek te tekenen! We koesteren het nog steeds. In 2014 organiseerde de gemeente een herdenkingstentoonstelling ter gelegenheid van de 40e verjaardag van hun bezoek aan Waterloo. De inwoners zullen u vertellen, dat ze trots waren om ABBA te verwelkomen !

2015
200 jaar Slag bij Waterloo

In 2015 vierde Waterloo de 200e verjaardag van de slag waarbij Napoleon werd verslagen. Om dit tweehonderdjarig bestaan te vieren, hebben bijna 6000 figuranten de slag twee dagen lang nagespeeld op de Butte du Lion. Dit evenement bracht vele bezoekers samen, maar ook publieke figuren, waaronder Prins Napoleon en Charles Bonaparte (afstammelingen van Napoleon).

Tijdens het weekend paradeerden de re-enactors door de straten van Waterloo in volledige soldatenuitrusting, tot groot genoegen van de bezoekers. Ze zijn afkomstig uit meer dan 50 verschillende landen en hebben de grootste reconstructie van de Slag bij Waterloo nagebouwd.

Dat jaar verwelkomde het Wellington Museum meer dan 56.000 bezoekers!

In het kader van de viering van het tweehonderdjarig bestaan heeft het museum een tijdelijke tentoonstelling georganiseerd onder de titel "Destins croisés", waarin de twee mannen, Napoleon en Wellington, werden geportretteerd.

2021
Het Keizerrijk in Playmobil®

In het kader van de tweehonderdste verjaardag van de dood van Napoleon heeft het Wellingtonmuseum een tijdelijke tentoonstelling georganiseerd onder de titel "Het keizerrijk in Playmobil®". Men kon er een reusachtig model van het slagveld van Waterloo ontdekken, gemaakt met een groot aantal Playmobil®-figuren.

In de vitrines waren ook talrijke diorama's te zien die de belangrijke momenten uit het leven van de keizer voorstelden, voor het plezier van jong en oud. In totaal werden meer dan 2.000 Playmobil® gemaakt voor deze tentoonstelling, die een groot succes was bij de vele fans van deze kleine personages. In 3 maanden tijd heeft "Het Keizerrijk in Playmobil" bijna 15.000 bezoekers mogen verwelkomen!

Morgen

Een nieuwe scenografie zal binnenkort worden gecreëerd in het Wellington Museum! We beginnen met het opknappen van bepaalde kamers! En dat is nog niet alles, we zullen het museum ook toegankelijk maken voor mensen met beperkte mobiliteit!