Strip tentoonstelling

Waterloo, de cocon van

het stripverhaal

Wat hebben Lucky Luke, Robbedoes en Gaston Lagaffe met elkaar gemeen? Waterloo, natuurlijk!

Sinds vele jaren zijn in onze stad vele persoonlijkheden van het Belgische stripverhaal geboren. Jijé, de auteur van Robbedoes, ontvangt al in 1946 drie jongeren in zijn huis, die belangrijke spelers zullen worden in de Belgische stripwereld: Franquin, Will en Morris.

Een paar jaar later is Waterloo hen nog niet vergeten! Op 7 december 2021 eerde de stad deze kunstenaars door het “kruispunt van de bende van 4” in te wijden met 4 gedenkplaten met de naam van elke auteur.

Ook vandaag zet het Waterloo BD Festival de 9e kunstvorm in de kijker door op 20, 21 en 22 mei voor de allereerste keer het Waterloo BD Festival (WBDF) te organiseren!

En omdat Waterloo een stad is die groot denkt, heeft de stad een daverend programma voorbereid (uit Brest!).

277970387_537262907986247_1173807697677697274_n

!@/$%!! Dat is nogal een

programma

Het Wellingtonmuseum organiseert van vrijdag 13 mei tot en met zondag 28 augustus een dubbeltentoonstelling onder de titel “Iván Gil en Simon Spruyt“.

Deze tentoonstelling brengt twee auteurs samen rond het thema van de Slag bij Waterloo. U zult het werk ontdekken van Simon Spruyt, de jonge Nederlandstalige auteur van “Tambour de la Moskowa”, die de “Wolinski”-prijs heeft gewonnen voor zijn eerste stripverhaal, en Iván Gil, een gevestigd Spaans auteur die het eerste deel van de “Buonaparte” trilogie heeft geproduceerd.

Ongeveer vijftien originelen van elke auteur zullen worden tentoongesteld. Er zal ook een signeersessie plaatsvinden tijdens de drie dagen van de WBDF!

Het publiek zal ook op andere plaatsen verschillende stripauteurs kunnen ontmoeten, waaronder Godi, de auteur van de beroemde reeks “L’élève Ducobu” en voor de eerste keer hoofdauteur van een festival!

Tentoonstellingen, filmvoorstellingen en zelfs wedstrijden zijn gepland om het publiek de wereld van de 9e kunst in al zijn facetten te laten ontdekken.

U kunt het volledige WBDF-programma bekijken door hier te klikken.

Dit festival wordt georganiseerd met de steun van de Gemeente Waterloo, Ciné Wellington, Hotel Le Côté Vert, het agentschap Belfius, Bel RTL, de Provincie Waals-Brabant, Graphic Novel Art, Le Lombard, Brasserie Mont-Saint-Jean, HD Assurances, OADS en Sawa Center.

Iván GIL FERNANDEZ

Ontwerper van de "Buonaparte" trilogie

Iván Gil is geboren in Getafe, Madrid, waar hij ook woont. Hij begon biologie te studeren alvorens zich te wijden aan zijn ware passie: tekenen en strips.

Deze passie leidde hem in 2002 naar de wereld van de miniaturen, waar hij enkele jaren werkte als modelmaker, figuren ontwierp en illustraties maakte voor verschillende, voornamelijk Spaanse bedrijven.

Op het Festival van Angoulême 2007 kwam hij in contact met Uitgeverij Dupuis, die, geïnteresseerd in zijn gevoel voor detail, hem uitkoos om mee te werken aan de bewerking van La Bataille.

Naast deze activiteiten is Iván Gil Fernandez professor in tekenen en strips aan de Academie voor Professioneel Tekenen en Illustratie “C10 Academy” in Madrid.

Hij tekende de serie “Buonaparte“, geschreven door Fabienne Pigière en Rudi Miel, uitgegeven door Editions Delcourt. Hij werkt ook als digitaal beeldhouwer bij het bedrijf Bigchild Creatives.

© Photo Julien Miel et texte © Dargaud 2021
Ⓒ Fabienne Pigiere

Fabienne PIGIERE

Schrijver "Buonaparte"

Fabienne Pigière is geboren in Brussel en heeft een doctoraat in Geschiedenis, Kunst en Archeologie.

Zij is onderzoeker in de archeozoölogie en haar werk concentreert zich op Noord-Europa, het Middellandse-Zeebekken en Zuid-Amerika. De resultaten van haar onderzoek zijn gepubliceerd in internationale tijdschriften zoals National Geographic.

Zij is auteur van verschillende monografieën op het gebied van de archeologie en is de medeschrijfster van het stripverhaal “Libertalia” (tekeningen van Paolo Grella, medeschrijver Rudi Miel), een trilogie uitgegeven door Casterman.

Samen met Rudi Miel heeft zij het scenario geschreven voor de serie “Buonaparte”, uitgegeven door Delcourt.

Elle mène une carrière de chercheuse en archéozoologie et ses travaux portent sur le nord de l’Europe, le bassin méditerranéen et l’Amérique du Sud. Les résultats de ses recherches ont été diffusés dans des revues internationales, comme National Geographic.

Zij is auteur van verschillende monografieën op het gebied van de archeologie en is de medeschrijfster van het stripverhaal “Libertalia” (tekeningen van Paolo Grella, medeschrijver Rudi Miel), een trilogie uitgegeven door Casterman.

Samen met Rudi Miel heeft zij het scenario geschreven voor de serie “Buonaparte“, uitgegeven door Delcourt.

Rudi MIEL

Schrijver "Buonaparte"

Rudi Miel is geboren in Doornik en heeft een diploma pers en voorlichting (master). Hij werkte als freelance journalist en fotograaf voor de kranten “Le Soir“, “La Presse” (Montréal) en “Le Vif l’Express” voordat hij “Les aventures de Charlotte” (tekeningen van A. Taymans) creëerde voor Casterman in 1993, dat vijf delen telt.

Als directeur van bedrijven die actief zijn op het gebied van institutionele communicatie, is hij co-auteur van het album “Les Eaux blessées” (tekeningen van D. David), uitgegeven door het Europees Parlement, Alph’Art de la communication in Angoulême in 2003.

Rudi Miel is de scenarist van “L’Arbre des deux printemps” (tekeningen van Will & Co – collectie “Signé” van Le Lombard), winnaar van de prijs voor het beste buitenlandse album op het Sobreda festival in 2001 (Portugal), de co-auteur, met C. Cuadra, van de vijf delen van “L’Ordre impair” (De oneven orde) voor Paul Teng (Le Lombard), en de co-auteur, met Fabienne Pigière, van de “Libertalia” trilogie (tekeningen van Paolo Grella) uitgegeven door Casterman.

In 2021 zal Delcourt het eerste deel van de reeks ‘Buonaparte’ uitgeven, ook geschreven in samenwerking met Fabienne Pigière. Rudi Miel is ook de scenarist van het album ‘Coq-sur-Mer, 1933’ (tekeningen van Baudouin Deville), dat in oktober 2022 bij Anspach zal verschijnen.

© Photo Julien Miel et texte © Dargaud 2021
Sans titre (14)
Ⓒ Simon Spruyt

Simon SPRUYT

"Tambour de la Moskowa"

Simon Spruyt is een Belgisch cartoonist. Hij studeerde in 2005 af aan Saint Luc in Brussel, en tekent tekenfilms voor het Brusselse stadsmagazine!

Zijn strips worden gepubliceerd in tijdschriften als Demo, Ink, Myx of Zone 5300.

Simon Spruyt past zijn grafische stijl aan aan zijn verhaal in “Le Tambour de la Moskova”. Het verhaal van de overleving van een jonge trommelaar in het Napoleontische leger midden in de Russische veldtocht gaat gepaard met een echte bespiegeling over onschuld en grootsheid in tijden van conflict. Simon Spruyt is een artiest pur sang, van wie elk album een nieuwe gebeurtenis is.

PARTNERS