Le Monde selon Down – Dubbeltentoonstelling

Previous
Next

LE MONDE SELON DOWN
WELLINGTON MUSEUM

Le Monde selon Down toont momenten uit het dagelijks leven van volwassenen met het syndroom van Down. Dag na dag winnen deze mensen, door vastberadenheid en moed, aan zelfvertrouwen en overwinnen zij onvermoeibaar de ene moeilijkheid na de andere.

Van jongs af aan begeleid door de mensen om hen heen, ontwikkelen zij geleidelijk hun vaardigheden, passen zich aan hun handicap aan, accepteren hun verschillen en bloeien op.

Bénédicte Thomas, fotografe, exposeert een reeks van haar zwart-wit werken Le Monde selon Down. In deze tentoonstelling weerklinken de werken van kunstenaars die deel uitmaken van het collectief iNDifférence, rond het thema van de portretkunst.

TRAITS POUR TRAITS
ESPACE BERNIER

De tentoonstelling Traits pour Traits, gemaakt door het collectief iNDifference, verkent het portret door middel van schilderkunst, beeldhouwkunst, collage, installatie, fotografie en video. De werken werden elke eerste maandag van de maand gemaakt, tijdens workshops in L’Essentiel en La Maisonnée.

Het collectief iNDifférence verzamelt kunstenaars met of zonder mentale handicap.

Met het oog op inclusie heeft iNDifférence vrijwillig besloten deze niet te specificeren in haar tentoonstelling. Een artistieke samenwerking zonder labels die resoneert met de foto’s van de kunstenares Bénédicte Thomas.

11/03/22 – 18/04/22

Gratis

Algemeen publiek

TEKENWORKSHOP

De tekenworkshops “Portretten ontdekken” zijn georganiseerd op zaterdag 19 maart en woensdag 30 maart van 14.30 tot 16.00 uur in het Cultureel Centrum van Waterloo (Espace Bernier) en op zaterdag 26 maart en woensdag 6 april in het Wellingtonmuseum.

Alain Poncelet, schilder en tekenaar, en Marie-Esther Verheyen, beeldend kunstenaar en collagist en hoofd van het collectief iNDifférence, zullen gedurende 1,5 uur de workshops leiden voor alle publieksgroepen.

Voor meer informatie, klik hier.

HET PROJECT  

Het Wellingtonmuseum en het Cultureel Centrum van Waterloo hebben herhaaldelijk samengewerkt aan verschillende projecten zoals “Inzoomen op het artistieke erfgoed van Waterloo”, “Mur mur” en “Parcours d’artistes”. Deze samenwerking heeft geleid tot de wens om talrijke artistieke, intergenerationele en inclusieve projecten te ontwikkelen, zoals de dubbele tentoonstelling die momenteel in onze lokalen te zien is.

Toen wij Bénédicte Thomas vroegen om haar fotoreeks Le Monde selon Down tentoon te stellen, leek het ons essentieel om een parallel te trekken met al dan niet gehandicapte kunstenaars, met als doel barrières te doorbreken en verschillen te vergeten. Het lag dus voor de hand dat wij ons opnieuw tot het Cultureel Centrum van Waterloo wendden, dankzij hetwelk het collectief iNDifference werd benaderd. Het project werd met groot enthousiasme ontvangen.