CONFERENTIES

TENTOONSTELLING EGYPTE: VAN DE FARAO'S TOT DE GENERAAL

CONFERENTIES

De Egyptische Expeditie en de Egyptomanie van het Eerste Rijk

28/09/23 - 18u30

Eugène warmembol

Professor aan de Université libre de Bruxelles en co-curator van de Egypte-tentoonstelling, Eugène Warmembol zal een lezing geven over de Egyptische Expeditie en de Egyptomanie van het Eerste Keizerrijk.

De Egyptische Campagne was een militaire mislukking, maar desondanks werd Egypte veelvuldig gebruikt in de Napoleontische propaganda. Onder keizer Napoleon I was Egypte alomtegenwoordig, zowel in de openbare als in de privé-sfeer. Dominique Vivant Denon, conservator van het Musée Napoléon, speelde een centrale rol in deze affaire. We zullen het reilen en zeilen analyseren.

28/09/23 – 18H30 I Reserveren noodzakelijk I Prijs €8 I Gratis toegang voor museumleden I Lezing in het Frans

Bonaparte's wetenschappers in Egypte. 1798-1801

27/10/23 - 18H30

ALAIN PIGEARD

Alain Pigeart is doctor in de geschiedenis en het recht en is een groot liefhebber van het Eerste Keizerrijk. Hij heeft talrijke werken geschreven over de Napoleontische periode.

De heer Pigeart zal ons vertellen over de wetenschappers van Bonaparte in Egypte. Zij maakten deel uit van een buitengewone expeditie, waarvan het militaire doel mislukte, maar die de basis legde voor de moderne egyptologie, inclusief de mogelijkheid voor J. F. Champollion om de hiërogliefen te ontcijferen in 1822.

27/10/23 – 18H30 I Reserveren noodzakelijk I Prijs €8 I Gratis toegang voor museumleden en leden van de Souvenir Napoléonien I Lezing in het Frans

Bijeenkomst over het thema van de wijk heliopolis in cairo geschonken door baron edouard empain

23/11/23 - 19h

Amélie d'arschot & guy trouveroy & marie-cécile bruwen

In de 19e eeuw realiseerden de Belgische industrieel Edouard Empain en de hoge Egyptische ambtenaar van Armeense afkomst, Boghos Nubar, hun droom van een nieuw Caïro door de wijk Heliopolis uit het zand te lichten. Deze wijk werd voorzien van alle verfijningen van het einde van de 19e eeuw. Beetje bij beetje groeide de wijk in belang tot het presidentieel paleis in de 20e eeuw. Maar Heliopolis en zijn architecturale schatten, zoals het fabelachtige Hindoe-paleis van Edouard Empain, gingen achteruit. België speelde een sleutelrol in de redding van dit opmerkelijke geheel. – Amélie d’Arschot, auteur van het boek Le roman d’Héliopolis, zal vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de bouw van Heliopolis. – Guy Trouveroy zal vertellen over de viering in 2005 van het eeuwfeest van de stichting van Heliopolis, waaraan hij als ambassadeur van België in Egypte een belangrijke bijdrage heeft geleverd. – Marie-Cécile Bruwier zal spreken over de recente restauratie van het Hindoe-paleis van Edouard Empain in Heliopolis, de installatie van een permanente tentoonstelling en de huidige organisatie van een tijdelijke tentoonstelling, activiteiten waarbij zij nauw betrokken was. 23/11/23 – 19H I Reservering verplicht I P.A.V 8€ I Gratis toegang voor museumleden I Lezing in het Frans

De Egyptische Expeditie: Vrijmetselarij in het Land van de Farao's

14/12/23 - 18H30

Eugène warmembol

Professor aan de Université libre de Bruxelles en co-curator van de Egypte-tentoonstelling, Eugène Warmembol zal een lezing geven over de Egyptische Expeditie: Vrijmetselarij in het Land van de Farao’s.

De Egyptische Campagne was een militaire operatie, maar ook een wetenschappelijk avontuur. De Commission des Sciences et des Arts, die de “Description de l’Egypte” produceerde, was bijna een vrijmetselaarsonderneming. De vrijmetselarij bloeide in Egypte, met de oprichting van een groot aantal militaire loges. Zij keerden terug naar Frankrijk “beladen met obelisken en piramides”. Vanaf dat moment werd het faraonische Egypte op grote schaal gebruikt in Franse en Europese loges. We zullen analyseren hoe en waarom.

14/12/23 – 18H30 I Reserveren noodzakelijk I Btw 8€ I Gratis toegang voor museumleden  I Lezing in het Frans