Napoleon, van het eiland van de schoonheid tot het verloren eiland


Inhoud

De tentoonstelling “Napoleon, van het eiland van de schoonheid tot het verloren eiland” neemt de bezoeker mee doorheen de geschiedenis en vertelt het verhaal van de mannen- en vrouwenmode tijdens de Franse revolutie, het Consulaat en het Keizerrijk (1789-1815). De officiële opening op 2 december herdenkt, dag op dag, de 213de verjaardag van de kroning van Napoleon en de 212de verjaardag van de slag bij Austerlitz.
Die kantelperiode in onze geschiedenis wordt vaak voorgesteld als een tijd van louter wapengekletter en kanongebulder. Niets is minder waar, ook op artistiek vlak was het een heel rijke periode, met veel nieuwe modetrends die hun hoogtepunt bereikten op de slagvelden van Austerlitz en Waterloo, bij de kroning van Napoleon of in het salon van mevrouw Récamier.
Om alles begrijpelijker voor te stellen, neemt de tentoonstelling het leven van de Keizer als leidraad, van zijn dagen als jonge artillerieofficier voor Toulon tot zijn tragische einde op Sint-Helena.

 

Ingezette middelen

Op de tentoonstelling zijn 21 uniformen te zien, allemaal exacte kopieën van de originelen, het resultaat van 10 jaar samenwerking tussen Frank Samson (die van 2005 tot 2015 de rol van Napoleon vertolkte bij de historische reconstructies) en “Antikcostume/Empirecostume”. Frank Samson, 10 jaar lang officieel re-enactor van Napoleon en groot expert in empirekleding, beschikt over een wereldwijd erkende kennis op het gebied van uniformen!
Hun opstelling in taferelen zal jong en oud aanspreken en brengt de kleine en grote geschiedenis opnieuw tot leven.
Didactische borden zorgen voor de overgang tussen de verschillende taferelen en bevatten gravures uit die tijd en geïllustreerde toelichtingen bij de belangrijke fasen uit het leven van Napoleon, gekoppeld aan de tentoongestelde kledij.

WAT PRAKTISCHE INFORMATIE…

Deze tentoonstelling is ook geschikt voor kinderen en schoolgroepen.
Naast een pedagogisch dossier voor de leerkrachten hebben wij ook een educatief zoekboekje voor kinderen gemaakt: aan de hand van quizvragen kunnen ze een geheime code samenstellen en worden ze aan het einde van hun bezoek beloond met een verrassing.

TARIEVEN TENTOONSTELLING

VOLWASSENEN € 7,5
STUDENTEN/SENIOREN/ 7-17 JAAR € 6,5

Pass 1815 : + 2€

Prijs van de catalogus (engels/frans – 70 blz.): € 12

GELEID BEZOEK NA RESERVATIE
Klassiek bezoek: € 60 (max. 20 pers./groep) – Duur: 1 uur
Speels bezoek (gericht op gezinnen): tarief op aanvraag – Duur: 1,5 uur

De tentoonstelling is te bezoeken van 2 december 2017 tot 31 augustus 2018.
– Tot 31 maart 2018: elke dag (behalve op 25 december en 1 januari) van 10.00 tot 17.00 uur (opgelet: tot 13.00 uur op 24 en 31 december)
– Van 1 april tot 31 augustus 2018: elke dag van 9.30 tot 18.00 uur

 

december 4, 2017 10:42 am Gepubliceerd door Reacties uitgeschakeld voor Napoleon, van het eiland van de schoonheid tot het verloren eiland